18/04/2010

Rue de la Senne

Cette grande maison ancienne se trouve dans une cour qui donne sur la rue de la Senne. On peut voir l’arrière de la maison depuis le boulevard J-F Kennedy.

Rue de la Senne 1


Rue de la Senne 2

Commentaires

Encouragements mutuels Je vous remercie pour votre appui, que je vous réciproque tout autant. Certes, l'éveil à l'histoire locale est facilité par les nouvelles technologies, encore faut-il que des initiatives citoyennes comme les nôtres puissent se développer avec l'aimable complicité des habitants. C'est un beau défi ... Bonne continuation ! Eric

Écrit par : Retro Rixensart | 07/05/2010

Répondre à ce commentaire

Bonsoir,
merci de votre passage et excellente continuation
Claude

Écrit par : Claude | 20/07/2010

Répondre à ce commentaire

Traduction en Néerlandais/Flamand: (Vertaling in het Nederlands/Vlaams):

Vanuit de Chaussée d'Enghien de Rue de la Senne inlopend, doet niets in dit straatje vermoeden dat even verder en enigszins verscholen op nr.21 een prachtige woning zich breeduit aan je openbaart. Boven de voordeur met zijn fraaie hardstenen omlijsting zowel op de eerste verdieping als op de zolder een laadluik en verder een mengeling van hardstenen omlijstingen en bakstenen vulling. Haaks op het woonhuis staan links en rechts nog bijgebouwen, die samen een flink voorplein omsluiten, dat helaas niet toegankelijk is voor toeristen, zodat je wat afstand moet houden of moet voorwenden het bordje niet gezien te hebben om dichterbij te raken.
De straatnaam verwijst naar het riviertje, dat in de zuidoostelijke deelgemeente Naast
ontspringt op zo'n 500 meter van de 'Ferme de court au bois', een hoeve. Daarna zoekt het zijn weg bovengronds naar Parc Paternoster, al veel dichter bij Soignies' centrum. Daar kan je het nu nog zeer smalle stroompje aanschouwen vanaf een bruggetje. Wat verderop verdwijnt het ondergronds om achter de Rue Pierre-Joseph Wincqz de spoorlijn te kruisen en via de westzijde van de Rue des Martyrs de Soltau het oude stadshart binnen te komen, steeds onzichtbaar in de dieperik. De Senne zet zijn weg voort dwars onder het openluchttheater van het cultureel centrum aan de Place Van Zeeland, stroomt onder de Place Verte, de Rue Léon Hachez en de Boulevard Kennedy noordwaarts om na de splitsing van de Rue de la Senne en de Ruelle de l'Enfer (even verderop dan het huis op de foto) eindelijk weer in de openlucht te verschijnen.
Vroeger was de Senne een bron van welvaart voor Soignies. Het riviertje was weliswaar niet bevaarbaar, maar dreef watermolens aan en voorzag leerlooierijen en brouwerijen van het nodige vocht. Na Soignies zet de Senne zijn opmars naar het noorden verder tot in Brussel, waar het tweetalig wordt (Senne = Zenne) en rond de stad wordt geleid, om langs Vilvoorde naar Mechelen te stromen, een traject dat vroeger wel bevaarbaar was. Net voorbij Mechelen - waar het ten oosten passeert - vloeit de Zenne samen met de Nete, waarna die combinatie Rupel gaat heten. Dat gebeurt in het Zennegat, waar ook nog de Leuvense Vaart beide vervoegt, maar dat is een kanaal.

Écrit par : Frits Schetsken | 31/08/2010

Répondre à ce commentaire

Les commentaires sont fermés.