06/12/2009

Rue du Cul-de-sac

Cette rue n’est pas (plus) un cul de sac mais relie la rue Léon Hachez au rempart du vieux cimetière. Peut-être que la rue était effectivement un cul-de-sac à l’époque où l’enceinte en pierre entourait le centre de Soignies ?

Rue cul de sac

Commentaires

traduction on flamand des souscription:

Dit straatje is niet echt doodlopend. Een 'cul-de-sac' is letterlijk het achterste of de bodem van een zak, dus een straat waar je wel in kan, maar niet doorheen. Op oude Vlaamse stadsplattegronden zie je ook wel eens het woord 'sack' staan, terwijl er bv. in Antwerpen ook nu nog een Zakstraat is, evenmin nog doodlopend. Toch is er een overeenkomst met deze rue du Cul-de-sac in Soignies. Allebei liepen ze ooit dood op een muur: in Antwerpen de burchtmuur rond een gebied tegen de Schelde, hier op de stadwal uit de 15de eeuw, de Rempart du Vieux Cimetière (Oud-Kerkhofwal). Beide straten lagen dus aan de binnenzijde van de respectievelijke muren.
Je ziet ook dat de rue du Cul-de-sac niet kaarsrecht loopt, maar een bocht maakt naar de Rue Léon Hachez (vroeger rue d'Enghien, een van de uitvalswegen van Soignies). Veel middeleeuwse straten maken bochten binnen de stadswallen. Op die manier kon een invaller nooit zomaar meteen tot in het stadshart doorstoten, maar moest die steeds opletten voor mogelijke verdedigers om zo'n bocht. Dus die stratenaanleg was bewust zo kronkelig en doorgaans ook zonder rechte kruisingen uitgevoerd.

Écrit par : Frits Schetsken | 30/08/2010

Répondre à ce commentaire

Les commentaires sont fermés.